YATIRIM TUTARI ve NAKİT AKIMLARININ ÖNGÖRÜLMESİ

<<< ÖNCEKİ SAYFA

Fiziki anlamda gerekli detaya erişip şekillenmiş, gerçekleşme sürecinin zamanlaması yapılmış, gerçekleştirdiğinde çalışabileceği şartları/koşulları ortaya konulmuş, yatırım ve işletme durumuna göre yatırım seçenekleri oluşturulmuş ve bütün bunların öngörülen maliyetleri ile olası getirileri artık bu aşamada birlikte önümüzde durmaktadır.  Sıra be öngörülerin hangi kaynaklarla gerçekleşeceğinin ve beklenen getirilerle borçlanma olanaklarının, mevzuat, özellikle vergi yasaları ve teşvik düzenlemeleri, iş programları, ilgili tebliğ ve yönetmelikler ile finansman kaynaklarının sınırladığı çerçevede belirlenmesine gelmiştir.

Yatırım tutarının ve yatırımın finansman şeklinin gösterildiği tabloya finansman tablosu adı verilir.

 

FİNANSMAN TABLOSUNUN OLUŞTURULMASI

Finansman tablosu iki bölümden oluşur. Birinci bölüm yatırım için gerekli paranın miktarını (finansman ihtiyacı), ikinci bölüm de bu paranın hangi kaynaktan (finansman kaynakları) karşılanacağı gösterir.

Yatırım için gerekli olan sabit tesis yatırımı teknik uzman tarafından verilen yatırımın yıllara dağılım tablosundan alınarak gerekli zaman planına (faaliyet planı, termin planı) göre finansman tablosuna yerleştirilir. Yatırım süresi bir-iki yılı aşıyor ise ileriye yönelik iç yatırımlarda gerekli fiyat artışları, dış yatırımlarda kur farkları hesaplanıp ayrıca gösterilir. Varsa yatırım dönemi finansman giderleri de ilâve edilerek sabit yatırım toplamı bulunur. Bu toplama, yatırımın üretime başlayabilmesi için gerekli işletme sermayesi ihtiyacı ve yatırım döneminde harcanacak KDV tutarının tespit edilip eklenmesi ile gerekli finansman ihtiyacı bulunur.

Yatırımın finansman kaynakları düzenlenirken bu finansman ihtiyacının karşılanmasını sağlayacak öz kaynak/yabancı kaynak oranı çerçevesinde belirlenmiş bir gerekli kaynakların gerekli zamanlarda konulması ile sağlanır.

NAKİT AKIMLARININ HESAPLANMASI >>>